Diş Travmaları
Çocuklar, fiziksel olarak oldukça aktiflerdir. Fiziksel aktiviteler, eğlenmelerini sağladığı gibi öğrenmelerine ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmelerine de yardımcı olur. Bu aktiviteler sırasında kazalar da sık sık meydana gelebilmektedir. Ayrıca henüz yürümeye başlayan çocuklarda denge ve koordinasyon tam sağlanamadığı için düşmelerle çok sık karşılaşılır.
Düşme, çarpma veya direkt darbe almaya bağlı olarak birtakım ağız ve diş travmaları meydana gelebilir. Bu travmalar, gelen kuvvetin şiddetine göre farklı diş ve çene hasarlarına yol açabilir. Süt dişlerinde veya genç sürekli dişlerde meydana gelebilecek bu hasarlar; dişlerde madde kaybına, dişin canlılığını kaybetmesine yada dişin tamamen kaybedilmesine yol açabilir.
Süt dişleri, fiziksel travmalara bağlı olarak kırılabilir, yer değiştirebilir veya kaybedilebilir. Bunların hepsi, süt dişinin ardından gelecek olan daimî diş için risk oluşturur. Süt dişlerinde meydana gelen bu travmalar, gerektiği şekilde tedavi edilmediğinde ve süt dişi kaybedildiğinde daimî dişlerde çapraşıklıklara, yer değiştirmelere veya gömülü kalmalara sebep olabilir. Bu da diş arkında düzensizliklere yol açabilir.
Aynı şekilde daimi dişler de fiziksel travmalara bağlı olarak kaybedilebilir. Dişte kırılmaya bağlı büyük oranda madde kaybı görülebilir, diş canlılığını kaybedebilir, yer değiştirebilir veya tamamen yerinden çıkabilir. Bu durumlarda daimi dişler doğru şekilde tedavi edilmediğinde, hem beslenme fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelebilir, hem de estetik açıdan olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.
Dişlerde meydana gelen hasarlar yanında, çene yaralanmaları ve yumuşak doku yaralanmaları da görülebilir.
Diş travması durumlarda çocuk hasta, bir an önce bir çocuk diş hekimi tarafından muayene edilmeli ve gerekiyorsa acil müdahale ve gerekli tedaviler yapılmalıdır.
Çocuklarda Diş Travmaları Neden Olur?
Çocuklar, yapıları ve yaşları gereği fiziksel olarak oldukça hareketlidir. Günlük yaşantıları, sürekli oyun oynayarak ve koşuşturarak geçebilir. Ancak bazen bu fiziksel aktiviteler sırasında kazalar meydana gelebilir. Bu kazalar sırasında ağız ve dişlerde birtakım yaralanmalar gerçekleşebilmektedir. Çocuklarda görülen diş travmaları; genellikle oyun oynarken, sportif faaliyetler sırasında, kavga ederken yada taşıt kazalarında gerçekleşebilir.
Diş Travması Türleri Nelerdir?
Kaza sırasında alınan darbenin şiddetine ve şekline göre farklı diş yaralanmaları gerçekleşebilir. Dişin görünen kısmında kırılma, kökünde kırılma, yer değiştirme, gömülme yada tamamen yerinden çıkma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bunların tamamı hekim muayenesi ve tedavisi gerektirir.
Çocuklarda Diş Travması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dişlerde meydana gelen kırıklar ve yer değiştirmeler farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Tedavinin şekli, hastanın durumuna, dişte ve diş çevresinde meydana gelen hasarın boyutlarına göre değişiklik gösterebilir. Travma geçiren çocuk hasta bir an önce çocuk diş hekimi tarafından muayene ve gerekiyorsa tedavi edilmelidir.
Kök gelişimi henüz tamamlanmamış daimi dişlerde yaşanan travma durumlarda farklı tedavi yöntemleri izlenir. Dişte meydana gelen hasarların tam olarak nasıl tedavi edilebileceğine ancak detaylı bir diş hekimi muayenesinden sonra karar verilir. Muayene ve tedavi için geç kalmamak diş ve diğer dokuların sağlıkla iyileşebilmesi için çok önemlidir.
Ankara çocuklarda diş travması tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Çocuk Diş Hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.