Fissür Örtücü Uygulaması Ankara
Çocuk diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen birtakım koruyucu ve önleyici uygulamalar, dişlerin çürümesini engelleyebilir ve çocukların ağız sağlıklarının devamını sağlayabilir.
Çürük oluşabilmesi için gıda artıklarının ve diş plağının dişe komşu bölgelerde uzun süre kalması gereklidir. Ağız içerisindeki gıda artıkları dişlerin düz yüzeylerinden çiğneme hareketleri ve tükürüğün etkisi ile belli bir oranda uzaklaşabilirken, dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan çukurcuk ve girinti bölgelerine gıdalar takılarak uzaklaşamaz ve diş fırçalanıncaya kadar kalır. Bu sebeple dişlerin çiğneme yüzeyleri düz yüzeylere göre daha büyük risk altındadır. Bu durum, çocuklarda özellikle azı dişlerinde çürük oluşumunun en sık rastlanılan nedenlerindendir.
Fissür örtücü adı verilen uygulama ile diş yüzeyinde bulunan çukurcuklar ve girintiler akışkan bir materyal ile kapatılarak gıdaların bu bölgelerde uzun süre kalması ve çürük oluşumunun engellenmesi yani diş dokusunun korunması amaçlanır. Fissür örtücü materyaller, dolgu materyallerine çok benzeyen, ağız ve diş dokularına uygun bir yapıya sahiptir. Uygulanan bu madde sayesinde azı dişleri gibi yüzeyinde çukurcuklar ve girintiler bulunan dişler, çürüklere karşı korunabilir.
Çocuk diş hekimi tarafından çocuk hastanın ağız ve diş muayenesini gerçekleştirir ve tedavi planı oluşturur. Fissür örtücü uygulaması, hastaya özel olarak planlanan bir uygulamadır. Oldukça kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşen fissür örtücü uygulamaları sayesinde, diş yüzeyindeki oluklar ve çukurcuklar kapatılır. Böylece bu bölgelerde gıda kalıntıları birikmez ve diş korunmuş olur. Fissür örtücü uygulaması, çoğunlukla azı dişlerine uygulanmakla bereber keser dişlerdeki girintiler için de uygulanabilir.
Fissür Örtücü Ne Zaman Yapılmalıdır?
Çocuklarda ilk daimi azı dişleri, 6-7 yaşlarında, ikinci daimi azı dişleri ise 12-13 yaşlarında çıkar. Bu dişler yüzeylerinde bulunan girintiler sebebi ile çok kolay çürüyebilirler. Ayrıca ağız içerisine yeni sürmüş olan her daimi diş gibi, azı dişleri de henüz tam olarak mineral içerik açısından gelişimini tamamlamamış olduğundan çürüğe karşı oldukça hassastır. Çürük aktivitesi yüksek bireylerde bu dişler sürer sürmez mutlaka fissür örtücü uygulanmalıdır.
Azı dişlerinin yanında küçük azı dişleri de benzer şekilde çiğneme yüzeylerinde çukurcuklara sahiptir ve çürük aktivitesi yüksek bireylerde bu dişlere de sürer sürmez fissür örtücü uygulanmalıdır.
Ayrıca çürük aktivitesi yüksek çocuklarda süt azı dişlerine fissür örtücü uygulanması gereklidir. Bu uygulama ile çürük süt dişleri bulunan bir ağızda, henüz çürük gelişmemiş olan süt azı dişlerinin korunması mümkün olabilmektedir.
Fissür Örtücü Nasıl Yapılır?
Fissür örtücü uygulaması, çocuk diş hekimi tarafından, çocuğa özel olarak planlanan süreçler içermektedir. Fissür örtücü uygulaması, ağrıya sebep olmadığı için anestezi gerektirmeyen kısa sürede uygulanabilen bir tedavidir.
Fissür örtücü uygulaması; diş yüzeylerindeki çukurcuklar ve girintilerin akışkan bir materyal ile kapatılması şeklinde uygulanır. Çocuklar işlemin hemen ardından günlük yaşantılarına devam edebilir.Oldukça basit gibi görünen bu işleme gereken özen gösterilmezse, bütün tedavilerde olduğu gibi sorunlara yol açabilir.
Fissür Örtücü Zararlı mı?
Fissür örtücü uygulaması zararlı bir işlem değildir. Aksine bu uygulama sayesinde çocukların kolayca çürüyebilen ve sonrasında ise daha zor tedaviler gerektirebilecek olan dişleri korunmuş olur. Fissür örtücü olarak kullanılan madde ağız ve diş dokusu için özel olarak seçilir. Herhangi bir zararı yoktur. Fissür örtücü uygulaması sırasında çocuklar ağrı hissetmezler, işlem son derece ağrısız ve hızlıdır. Bu sebeple fissür örtücü uygulaması, etkinliğinin yüksek olması sebebiyle ebeveynler tarafından en sık tercih edilen koruyucu çocuk diş hekimliği uygulamalarından biridir.
Ankara Fissür Örtücü Fiyat
Fissür örtücü uygulaması fiyatları ve diğer koruyucu uygulamalar hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.