Erken Çocukluk Çağı Çürükleri
Altı yaşından daha küçük çocuklarda meydana gelen diş çürükleri, Erken Çocukluk Çağı Çürükleri olarak ifade edilmektedir. Süt dişleri çocukların beslenmeleri, konuşmaları ve gülümsemeleri için çok önemlidir. Aynı zamanda süt dişleri, kendilerinden sonra gelecek olan daimi dişler için de yer tutucu görevi yaparlar. Eskiden Biberon Çürüğü olarak da adlandırılan bu çürükler, çocukların ağız sağlığının yanında, genel büyüme ve gelişimlerini de olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden önlenmeleri, önlenemedikleri durumlarda ise tedavi edilmeleri gerekir.
Bireylerde beslenmenin ardından dişlerin gerektiği gibi temizlenmediği durumlarda, gıda artıklarının bakteriler tarafından kullanılması ile asit ortaya çıkar ve asitin diş sert dokularında meydana getirdiği harabiyet sonucu diş çürükleri gelişir. Erken çocukluk çağı çürükleri bebeklerde biberonun içerisinde bulunan süt ve meyve suyu gibi şeker içerikli besinler sebebiyle oluşur. Sütün içerisine şeker, bal, pekmez gibi tatlı besin eklemeleri yapmak da erken çocukluk çağı çürüğü oluşumunu arttırabilmektedir.
Erken Çocukluk Çağı Çürüğü Nasıl Önlenir?
Bu çürükler çeşitli koruyucu uygulamalar sayesinde önlenebilmektedir. Burada ebeveynlere düşen görev bir çocuk diş hekimi (pedodontist) ile görüşmektir. Çocuk diş hekimi kontrolleri sayesinde erken çocukluk çağı çürükleri gibi problemler erkenden teşhis edilebilir, bu problemlere sebep olabilecek risk faktörleri belirlenip gerekli önlemler alınabilir. Erken çocukluk çağı çürüklerini önleme amacıyla kullanılan koruyucu diş hekimliği uygulamaları hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Koruyucu Diş Hekimliği isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Erken Çocukluk Çağı Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erken çocukluk çağı çürüklerinin tedavisi, pedodontistler tarafından her çocuğa özel olarak planlanır. Tedavi planlaması, özenle gerçekleştirilen bir diş muayenesinin ardından yapılmalıdır. Dişte meydana gelmiş olan çürüğün boyutuna göre tedavi; çürüklerin restorasyonu, varsa enfeksiyonun tedavisi veya dişin çekilmesi, erken kaybedilen süt dişi varlığında yer tutucu aparey yada çocuk protezi uygulanması şeklinde yapılabilir.
Çocuğun diş çürüğünden korunması için beslenmenin düzenlenmesi, ağız ve diş bakımı eğitimleri ve diğer koruyucu diş hekimliği uygulamaları gereklidir. Bu uygulamalarla çürük oluşumu engellenebilir.
Ankara Erken Çocukluk Çağı Çürüğü Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Erken çocukluk çağı çürükleri diş ve diş eti gibi çevre dokularda birçok olumsuz duruma yol açabilirler. Zamanında önlenmeyen veya tedavi edilmeyen çürükler, çocuklarda diş ağrısına, dişte ve çevre dokularda enfeksiyon, apse gibi patolojilere yol açabilirler. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, baş boyun bölgesinde yayılım gösterebilir. Diş ağrısı, çocukların beslenmelerini ve sağlıklı bir uyku uyumalarını engelleyebilir, bu durum çocukların genel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda doğru şekilde ve zamanında tedavi edilmeyen süt dişi çürüklerinin, altlarından gelecek olan daimi dişlere de zarar verebileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden ebeveynlere önerilen; çocuklarında erken çocukluk çağı çürüğü oluşmasını önlemek için özen göstermeleri, çürüklerin meydana geldiği durumlarda ise zaman kaybetmeden bir pedodontist ile görüşmeleridir.
Ankara erken çocukluk çağı çürüğü hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan içerikleri inceleyebilir, bizi arayarak çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.