Koruyucu Diş Hekimliği Ankara
Koruyucu diş hekimliği, bireylerin ağız ve dişlerinde meydana gelebilecek çürüklerin ve bozuklukların önlenmesi amacıyla uygulanır. Çocuklardaki koruyucu diş hekimliği uygulamaları, çocuk diş hekimleri tarafından her hastaya özel olarak planlanır ve uygulanır.
Bebeklik, çocukluk ve ergenlik öncesi dönemde süren süt dişleri ve genç sürekli dişler çürüğe karşı çok hassastır ve eğer gereken bakım ve koruma sağlanmazsa hızlı bir şekilde çürüyebilmektedir.
Çocuğun fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişiminde rol oynayan süt dişleri; çiğneme, konuşma ve estetik fonksiyonu görevlerini yerine getirirlerken, daimi dişler sürene kadar yer tutucu olarak da görev yaparlar. Bu açıdan süt dişlerinin erken kaybedilmesi; hem çocuğun sağlıklı beslenememesi, hem çene gelişiminin bozulması, hem konuşmasının olumsuz etkilenmesi hem de estetik kaybı sebebiyle çocuğun psikolojik olarak yaşayabileceği sorunlara yol açabilir.
Daimi dişler 6-7 yaşlarında ağız içine sürmeye başlar ve 20’li yaşların başında tüm daimi dişler çenelerdeki yerlerini almış olur. Çocukluk ve ergenlik döneminde süren bu genç sürekli dişler oldukça kolay çürüyebilmektedir. Daimi dişlerin çürümesi ve bazen bu yaşlarda kaybedilmesi, çocukların ve gençlerin ilerideki ağız ve diş sağlıkları için çok büyük bir dezavantaj getirir . Genç sürekli dişlerde görülen diş enfeksiyonları, henüz tamamlanmamış olan kök gelişiminin sonlanmasına neden olduğu için, çok daha zor tedavi yöntemleri gerektirebilir.
Süt dişlerin ve daimi dişlerin koruyucu uygulamalar yardımıyla korunmaları; diş çürüklerini ve çene gelişiminde ortaya çıkabilecek bozuklukları önleyecek ve çocukların sağlıklı yetişkinler olmasına katkı sağlayacaktır.
Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?
Koruyucu diş hekimliği uygulamalarının, en önemli adımı muayenedir. Bireylerin çürük riski belirlenmeli ve buna göre rutin ağız ve diş muayenesi sıklığı düzenlenmelidir. Bu muayenelerde olası problemler öngörülebilir ve her hastaya özel olarak planlanan koruyucu uygulamalar sayesinde önlenebilir. Koruyucu diş hekimliği uygulamalarından bazıları şunlardır;
- Düzenli diş hekimi kontrolü,
- Ağız ve diş bakımı eğitimi,
- Çürük riskinin belirlenip tedavi planı yapılması,
- Flor uygulamaları,
- Fissür örtücü uygulamaları,
- Beslenmenin düzenlenmesi,
- Kötü ağız alışkanlıkların tespiti ve önlenmesi (parmak emme, tırnak yeme, vb.),
- Koruyucu ortodontik tedavi.
Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı Eğitimi: Ağız ve diş bakımı eğitimi; diş çürüklerinin önlenebilmesi, ağız, dişler ve çenelerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri ve çocukların genel sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. Çocuklar için ağız ve diş bakımı eğitimi; doğru diş fırçalama tekniği ve diğer diş bakım uygulamaların içerir. Bu konu hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Ağız ve Diş Bakımı Eğitimi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Flor Uygulaması Nedir?
Flor uygulamaları, diş hekimleri tarafından her hasta için özel olarak yapılan tedavi planının bir parçasıdır. Çürük riski yüksek bireylerde profesyonel flor uygulamaları çürüklere karşı büyük oranda koruma sağlar. Flor uygulaması; tüm gelişmiş ülkeler tarafından, çocukların sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için kullanılan koruyucu bir yöntemdir. Uluslararası Pediatrik Diş Hekimliği Derneği, Amerikan Pediatrik Hekimliği Akademisi, Türk Pedodonti Derneği ve Türk Diş Hekimleri Birliği diş çürüğünden korumak için flor kullanımını önermektedir. Uygun doz ve yöntemlerle uygulandığında florun zararlı olmadığı bildirilmiştir.
Diş hekimi hastayı bireysel olarak değerlendirmeli ve uygun yöntemlerle flor uygulamaları yapılmalıdır. Flor uygulamalarına benzer şekilde dişlerin güçlendirilmesi için kazein içeren preparatlar da uygulanır.
Bireysel ağız ve diş bakımı uygulamaları için 3 yaşından küçük çocuklarda florlu diş macununun diş fırçasına pirinç tanesi kadar (sürüntü şeklinde) koyulması, 3-6 yaş arası çocuklarda ise bezelye tanesi kadar florlu diş macunu kullanılması gerektiği bildirilmiştir.
Fissür Örtücü Uygulaması Nedir?
Fissür örtücü uygulaması; özellikle azı dişlerinin yüzeylerinde bulunan, çukur ve girinti gibi besin artıklarının birikmesine uygun yapıların koruyucu bir madde ile kapatılmasıdır. Böylelikle bu bölgelerde meydana gelebilecek çürükler önlenmiş olur. Fissür örtücü uygulaması gerek hızlı ve kolay olması gerekse de etkinliğinin yüksek olması sebebi ile en sık tercih edilen koruyucu diş hekimliği uygulamalarından biridir. Bu uygulama hakkında detaylı bilgi edinmek için sitemizde yer alan Fissür Örtücü isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yer Tutucu Nedir?
Erken kaybedilen süt dişinin yerine gelecek olan daimî diş için diş arkındaki boşluğun korunması gereklidir.Yer tutucu uygulaması sayesinde, çekilen dişe komşu olan dişlerin bu boşluğa kayması önlenmiş olur. Yer tutucu apareyleri, çocukluk döneminde sıklıkla kullanılan uygulamalarından biridir. Bu uygulama hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Yer Tutucu isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Ankara Koruyucu diş hekimliği uygulamaları hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan içerikleri inceleyebilir, bizi arayarak çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.