Çocuklarda Kötü Ağız Alışkanlıkları

    Dişler, diş etleri ve ağız içinde yer alan yumuşak dokular bazı kötü ağız alışkanlıkları sebebi ile zarar görebilirler. Çocuklar bu kötü alışkanlıkları farkında olmadan yaparlar. Diş sıkma, parmak emme, tırnak yeme, kalem ısırma gibi zararlı ağız alışkanlıkları, zaman içerisinde dokulara zarar verebilir, çocuğun ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilirler. Ebeveynler, çocuklarının kötü ağız alışkanlıklarına sahip olduklarını kolayca fark edemeyebilir. Bu yüzden bebeklikten itibaren çocuklar dikkatle izlenmelidir. Kötü ağız alışkanları; gelişim çağında olan çocukların diş yapısını bozabilir, çene ve yüz gelişimini olumsuz etkileyebilirler. Ağız ve diş sağlığı için zararlı olabilecek alışkanlıklar fark edildiği takdirde bir Pedodontist ile görüşülmesi önerilir.

    Çocuk diş hekimleri, fark edilen kötü ağız alışkanlığının sonlanabilmesi için çocuklara özel tedavi planı hazırlar. Bu plan dahilinde, alışkanlığın türüne göre özel apareyler veya plaklar kullanılabilir. Böylelikle çocukların alışkanlığı bırakması ile diş düzeninde meydana gelebilecek bozukluklar ve çene gelişiminde yaşanabilecek sorunların önlenmesi hedeflenir.

    Süt dişlerinde harekete neden olan bir alışkanlık, sürekli dişler sürmeden önce mutlaka bıraktırlmalıdır, aksi takdirde sürekli dişler de alışkanlığın zararlı sonuçlarından etkilenir. Kötü alışkanlık karışık dişlenme döneminde durdurulursa, istenmeyen dişsel değişikliklerin kendi kendine düzelme şansı olabilir. Zararlı alışkanlıklar ne kadar erken önlenirse, bu alışkanlıkların daimi ve süt dişlerinde bozukluklara yol açma riski o kadar azalmaktadır.

    Kötü Ağız Alışkanlıkları Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

    Ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek birçok kötü ağız alışkanlığı vardır. Bu kötü ağız alışkanlıklarından bazıları şunlardır:

    Diş Sıkma veya Diş Gıcırdatma

    Bu alışkanlıklar, bireyin bilinci dışında gerçekleşir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı çocuklarda ciddi diş hasarına ve çene ekleminin zarar görmesine sebep olabilir. Gıcırdatma eylemi, dişlerin fiziksel olarak aşınmalarına yol açabilir. Diş sıkma tedavisi Ankara ve diş gıcırdatma tedavisi Ankara kapsamında gece plakları olarak bilinen plaklar kullanılır, eğer psikolojik sebepler düşünülüyorsa hasta mutlaka uzman doktora yönlendirilmelidir.

    Uzamış Emzik Kullanımı

    Emme bebeklerde duygusal bir ihtiyaçtır, bu nedenle emzik kullanımı yaklaşık 3 yaşına kadar normal kabul edilir. Ancak emzik kullanımı devam edecek olursa henüz gelişmekte olan dokular üzerine kuvvet uygulayarak çene kemiklerinin ve dişlerin yer değiştirmesine yol açabilir. Bu durumda alt ve üst ön dişler arasında açıklık meydana gelebilir, damak yapısında bozukluklar ortaya çıkabilir.

    Parmak Emme

    En sık rastlanılan zararlı ağız alışkanlıklardan biri olan parmak emme, genellikle duygusal yoksunluk ve gerginlik sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu alışkanlık alt ve üst dişlerde yer değiştirmelere, çene kemiklerinde gelişim bozukluklarına sebep olabilir. Parmak emme tedavisi Ankara hareketli apareylerle ve bazı uygulamalarla yapılmaktadır. Bu alışkanlık daimi dişler sürmeye başlamadan önce bırakılmazsa, çene kemiklerinde oluşabilecek bozukluklar zahmetli tedavi süreçlerine yol açabilir. Bu sebeple ailelerin bu konuda bilinçli olmaları ve erken dönemde çocuğu bir pedodontiste götürmeleri gerekir.

    Tırnak Yeme

    Tırnak yeme alışkanlığı, çocuklarda oldukça sık görülen kötü ağız alışkanlıklarından biridir. Genelde psikolojik sebepler yüzünden meydana gelen bu alışkanlık, diş düzeninde ve şeklinde bozulmalara yol açabilir. Tırnak yeme alışkanlığının önlenmesi için muayene yapılmalı ve nedeni araştırılmalıdır.

    Kalem Isırma

    Bu alışkanlık kalemin ısırıldığı alt ve üst dişlere sürekli travma oluşturur ve ısırma kuvvetinin şiddetine bağlı olarak diş, dişeti ve destek dokularda hasar meydana gelir. Bu bölgedeki dişlerde çatlama, kırılma, enfeksiyon, diş köklerinde patoloji gibi yıkıcı etkiler ortaya çıkar.

    Dil İtme ve Dilin Diş Arasına Sokulması

    Dil kullanımı ile ilgili olan kötü ağız alışkanlıkları, genelde erken süt dişi kaybı sonucu meydana gelir. Çocuklar diş kaybı sonucu oluşan boşluklara dillerini sokabilir ve dilleri ile dişlerini itebilirler. Bu gibi alışkanlık dişlerde açıklık meydana gelmesine sebep olabilir.

    Ağızdan Solunum

    Normal şartlarda solunumun gerçekleştirilmesi gereken organ burundur. Alerjilere ve üst solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak bazen burun tıkanıklıkları meydana gelebilir. Bu gibi durumlar çocukların ağızdan solunum yapmasına yol açar. Ancak alışkanlık haline getirilen ağız solunumu, dişlerde, çenelerde ve damaklarda sorunlar meydana gelmesine neden olabilir. Ağızdan solunum, bu alışkanlığa yol açan sebeplere göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir.

    Çocuklarda Kötü Ağız Alışkanlıkları Nasıl Önlenir?

    Çocuklarda kötü ağız alışkanlıklarının ve bu alışkanlıkların sebep olabileceği olumsuzlukların önlenebilmesi için rutin diş hekimi muayenesi önerilmektedir. Yapılan muayeneye göre belirlenecek olan aralıklarla diş hekimi kontrolleri yapılmalı, kötü ağız alışkanlıklarının bırakılması için kullanılacak yöntemler belirlenmelidir.

    Ankara Çocuklarda kötü ağız alışkanlıkları ve bu alışkanlıkların tedavileri hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir,çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.