Çocuklarda Kanal Tedavisi Ankara

    Çocuklarda meydana gelen diş çürükleri, bazı durumlarda ileri boyutlara ulaşabilir. Derin çürükler veya fiziksel travma sonucu zararlı mikroorganizmalar dişte damar ve sinirlerin olduğu dokuyu enfekte edebilir. Bu da diş apsesi denilen oldukça ağrılı rahatsızlıklara yol açabilir.

    Çocuklarda kanal tedavisi ile, dişlerde meydana gelen enfeksiyonların tedavisi amaçlanır. Bu tedavi, dişin damar ve sinirlerini içeren pulpa dokusunun çıkarılması ve kanalların kanal dolgu materyalleri ile doldurulması şeklinde uygulanır. Böylelikle enfeksiyonun çevre dokulara yayılımı ve apse oluşumu önlenmiş olur.

    Çocuklarda Kanal Tedavisi Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?

    Çocuklarda kanal tedavisi uygulamalarının gerekliliği için diş hekimi muayenesi gereklidir. Bu muayene sırasında çocuğun yaşı, dişin durumu ve tedavi seçenekleri değerlendirilir. Gerek görüldüğü durumlarda tedaviye uyum gösteren çocuklarda süt yada daimi dişlere kanal tedavisi uygulanabilmektedir.

    Süt dişlerine uygulanan kanal tedavisinin, bu dişin altından gelecek olan daimi dişler için herhangi bir zararı yoktur. Aksine kanal tedavisi, süt dişinin kaybını ve enfeksiyonun yayılımını önleyerek kalıcı dişler için sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlar.

    Benzer şekilde çocuklarda daimi dişlerde de kanal tedavisi uygulanabilir. Ancak kanal tedavisi uygulanması gereken genç sürekli dişin kök gelişimi henüz tamamlanmamışsa kök gelişiminin devamı için pedodontistler tarafından özel tedaviler uygulanması gereklidir. Bu süreç titizlikle yürütlmesi gereken zor ve önemli bir süreçtir.

    Çocuklarda Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Bu uygulama lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için çocuklar herhangi bir ağrı hissetmezler. Kanal tedavisi, planlanan işlemin kapsamına göre anahatları ile şu şekilde gerçekleşir:

    Çocuk, yapılacak olan işlemle ilgili anlayabileceği şekilde bilgilendirilir ve tedavi sırasında neler yapılacağı yaşı ile uyumlu bir tarzda anlatılır. Kanal tedavisinin uygulanacağı diş, çocuk diş hekimi tarafından lokal anestezi uygulanarak uyuşturulur.

    Dişin kök kanalları içerisinde yer alan ve dişin damar ve sinirlerini barındıran pulpa isimli doku çıkarılır, kanallar özel aletler ve işlemler ile şekillendirilir ve mikroorganizmalar uzaklaştırılır. Son olarak ise kanalın içi, diş ile uyumlu özel bir kanal dolgu maddesi doldurulur.

    Çocuklarda Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Kanal tedavisi sonrasında rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalı, tedavi sonrası meydana gelen herhangi bir diş kaynaklı sorun, derhal çocuk diş hekimine bildirilmelidir.

    Ankara Çocuklarda kanal tedavisi fiyatları ve diğer diş tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.