Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı

    Ağız ve Diş Bakımı Neden Önemlidir?

    Çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunabilmesi, çürüklerin önlenebilmesi için ağız ve diş bakımı büyük önem taşımaktadır. Ağız ve diş bakımına gereken önemin verilmemesi ağızdaki çürük yapıcı bakterin sayısının artmasını kolaylaştırır, bu da çocuklarda diş çürüklerine, diş enfeksiyonlarına, diş eti hastalıklarına ve diş hassasiyetlerine yol açabilir. Düzenli ağız ve diş bakımı yapılmaması sebebiyle önlenemeyen bu rahatsızlıklar, sonrasında daha zor tedaviler gerekebilir.

    Diş çürüklerinin en önemli sebeplerinden biri diş plaklarıdır. Düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı ile diş plağı, dişler ve yumuşak dokulardan  uzaklaştırılabilir, böylece diş çürükleri ve enfeksiyonları, diş eti hastalıkları ve diş taşı adı verilen sert yapıların oluşumu engellenebilir.

    Ebeveynler küçük yaşlardan itibaren çocuklarının ağız ve diş bakımı konusuna önem vermeli, çocuklarına diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalıdırlar. Küçük yaşlarda ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerin, ileri yaşlarda bu alışkanlığı edinmeleri zorlaşır ve gelecekte ağız diş sağlıkları  olumsuz yönde etkilenebilir. Ayrıca dişlerde madde kaybı, ağrı ve erken diş kaybı durumlarında çocukların büyüme gelişim süreci olumsuz yönde etkilenebilir.

    Bebeklerde Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

    Diş bakımı, çocuklar ve yetişkinler için olduğu kadar bebekler için de önemlidir. Bebeğin ilk dişi sürer sürmez, ağız ve diş bakımı uygulamaları başlamalıdır.

    Bebeklerin diş bakımı; özel üretilmiş parmak diş fırçası ile, gazlı bez ile yada bir tülbent yardımıyla yapılabilir. Emzirme veya biberonla besleme işleminden sonra dişler ve diş etleri bu şekilde temizlenmelidir.

    Bebeklerde ağız ve diş sağlığı açısından önemli bir nokta; çürüğün bulaşıcı bir hastalık olduğunun bilinmesidir. Anne veya bakıcının ağzında bulunan çürük yapıcı mikroorganizmalar, bebekle aynı kaşıktan yemek yemek ve bebeği ağzından öpmek gibi yollarla bebeğe bulaşabilir. Bu konuda bilinçli olunması bebeğin gelecekteki ağız diş sağlığı için belirleyici olacaktır.

    Biberon kullanımına bağlı ortaya çıkan çürükler hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Erken Çocukluk Çağı Çürükleri isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Çocuklar İçin Nasıl Bir Diş Fırçası Seçilmeli?

    Ağız ve diş sağlığı için uygun diş fırçası seçimi çok önemlidir. Çocuklar için önerilen diş fırçaları genel olarak şu özelliklerde olmalıdır;

    çocuğun yaşına göre kolayca kavrayabileceği ve kullanabileceği şekilde  kısa ve hacimli, geniş saplı bir fırça kullanılmalıdır. Çocuğun hoşuna gidecek renklerde ve şekilde diş fırçası seçimi çocuğun motivasyonnunu arttıracaktır. Elektrikli diş fırçaları plağı daha rahatça kaldırabiliği için tercih edilebilir. Fırçanın kılları kotrol edilmeli eskidiğinde fırça mutlaka değiştirilmelidir.

    Çocuklarda Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?

    Çocuklar erken yaşlarda edindikleri alışkanlıkları ömür boyunca sürdürürler. Bu yüzden çocuklara erken yaşlarda verilmesi gereken ağız ve diş bakımı eğitiminin, en doğru şekilde verilmesi gerekmektedir. Bebeklerin dişlerini ebeveyn fırçalamalı, kucağa alınarak bebeğin çenesi sabitlenerek diş fırçalama gerçekleştirilmelidir. 3-6 yaş grubu çocuklar etkili plak kaldıramazlar, bu nedenle sadece alışkanlık edinmek amacıyla  dişlerini fırçalamalıdırlar. Ebeveyn çocuğun arkasına geçerek çocuğun çenesini sabitlemeli, çocuğun hareketlerini kontrol altına almalı ve çocuğun dişlerini fırçalamalıdır. 6-12 yaş grubu çocuklar dişlerini kendileri fırçalayabilir, etkili plak kaldırabilir. Ama mutlak ebeveyn kontrolünde olmalı ve gözlemlemelidir. 12-19 yaş grubu çocuklar etkili plak kaldırabilir ve kendileri dişlerini fırçalayabilir. Bunula birlikte, çocuğun ergenliğe bağlı sorunları olduğundan ebeveynler yardımcı olmaya ve rehberlik etmeye devam etmelidirler.

    Bireysel ağız ve diş bakımı uygulamaları için 3 yaşından küçük çocuklarda florlu diş macununun diş fırçasına pirinç tanesi kadar (sürüntü şeklinde) koyulması, 3-6 yaş arası çocuklarda ise bezelye tanesi kadar florlu diş macunu kullanılması gerektiği bildirilmiştir.

    Çocuklarda Diş İpi Kullanımı Nasıl Olmalı?

    Çocuklarda daimi dişlerin sürmesi ve kontak bölgelerinin oluşmasından sonra çürük aktivitesi yüksek çocuklarda diş ipi kullanılmaya başlanmalıdır. Temas eden dişler arasında gıda artıkları kalabilir ve bu bölgelerde plak oluşumu gözlenebilir. Bu dönemde diş ipini ebeveyn kullanmalıdır. Çocuklar ancak 8-10 yaşlarından sonra doğru şekilde diş ipi kullanabilirler.

    Ankara ağız ve diş bakımı fiyatları, çocuklarda ağız ve diş sağlığı konuları hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan içerikleri inceleyebilir, bizi arayarak çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.