Beslenmenin Düzenlenmesi
Çocuklarda Diş Sağlığı ve Beslenme Düzeni Arasındaki İlişki Nedir?
Beslenme alışkanlıkları çürük oluşumunu etkileyen önemli faktörlerden biridir. Ağız ve diş dokularının sağlıklı gelişimi ve sağlıklı kalabilmesi için beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir. Gün içinde şekerli, asitli ve yapışkan gıdaların sıklıkla tüketimi dişlerdeki çürük riskini büyük oranda arttırır. Karbonhidrat içeriği yüksek besinlerle beslenmek diş çürüğü gelişimi açısından büyük risk oluşturur.
Yanlış beslenme alışkanlıkları, çocuklarda meydana gelen diş çürüklerinin başlıca sebeplerinden biridir. Bebeklerde biberonla beslenme döneminde, süt içerisine bal ve pekmez gibi şeker içerikli gıdaların koyulması erken çocukluk çağı çürüklerinin başlaması ve ilerlemesinin en önemli nedenlerindendir.
Diş Sağlığı İçin Nasıl Bir Beslenme Düzeni Tercih Edilmelidir?
Çocukların sağlıklı ağız ve dişlere sahip olabilmeleri ve büyüme gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için doğru bir beslenme düzenlerinin olması gereklidir.
Karbonhidratlar ağızdaki çürük yapıcı mikroorganizmalar tarafından kullanılarak asite dönüştürüldükleri için bu besinlerin sık sık tüketilmeleri ağız içindeki asit ortamın sürekliliğine ve diş sert dokularının kolaylıkla yıkımına neden olur. Ana öğünlerde tüketilen karbonhidratlardan oluşan asit, tükürük artışının artmasına bağlı olarak tamponlandığı için bu öğünlerde tüketilmesi tavsiye edilir.
Asit içeren gazlı içecekler de diş sert dokularının yıkımına neden olduğu için çürük gelişimi açısından zararlı gıdalardandır.
Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum içeren besinlerin tüketimi diş çürüğünün engellenmesinde yararlıdır. Ara öğünlerin arkasından peynir yenmesi, tükrük akışını arttırması ve ağızda oluşan asitleri tamponlaması sebebiyle tavsiye edilir. Tükürük akış hızı ve miktarı gıdaların ağızdan uzaklaştırılmasında etkilidir. Tükürük akışını arttıran besinler tükürüğün tamponlama kapasitesini arttırıp, asiti nötralize eder. Yer fıstığı da fosfat içeriğinden dolayı diş dostu olarak kabul edilir.
Bunun yanında Probiyotik içeren besinler genel sağlığa yararlarının yanında ağız ve diş sağlığı açısından da faydalıdır. Düzenli probiyotik tüketimi ağız içindeki çürük yapıcı mikroorganizmaların seviyesini azaltabilir.
Çocuklarda diş çürüğünden korunmak için;
- Şeker içeren gıdalar gün içinde sık sık tüketilmemeli, ana öğünlerle birlikte yenmelidir
- Bebeklerin biberon ile beslenmesi sırasında, biberon içeriğine şeker ilave edilmemesi gereklidir. 12 aydan sonra biberon ile beslenmeye son verilmeli, içecekler bardak kullanılarak içirilmelidir.
- 2 yaşın altındaki çocukların yiyecek ve içeceklerine şeker ilave edilmemelidir.
- Çocuklarda gazlı içecekler asla tercih edilmemeli, meyve suyu tüketimi sınırlandırılmalı, su tüketimi arttırılmalıdır. tükrük akışıını arttırması ve ağızda oluşan asitleri tamponlaması sebebiyle yaralıdır.
- Öğünlerin arkasından peynir yenmesi,
- Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum içeren besinlerin tüketimi diş çürüğünün engellenmesinde yararlıdır.
- Ara öğünlerde kek, bisküvi, çikolata, şekerleme, gazlı içecekler gibi gıdalar yerine peynir, yoğurt, kefir, fıstık ezmesi, meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmelidir. Ancak muz, üzüm, incir gibi yüksek miktarda şeker içeren meyvelerin tüketimine dikkat edilmelidir.
Bu konuda ebeveynlere düşen görev, uzman görüşlerinden yararlanarak çocuklarına özel bir beslenme düzeni oluşturmaktır. Ebeveynlerin bu beslenme düzenine kendilerinin de uyması, çocuklarını bu konuda teşvik etmelerine yardımcı olur. Evde, sağlıklı atıştırmalıklar olarak meyve ve sebze gibi besinler bulundurmak, çocukları abur cubur tüketiminden uzak tutacaktır.
Ankara Çocuklarda beslenmenin düzenlenmesi konusu hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan içerikleri inceleyebilir, bizi arayarak çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.