Genç Sürekli Dişlerde Tedavi Ankara

    Çocuklarda süt dişleri, genellikle 7-12 yaşları arasında düşerek, yerlerini daimi dişlere bırakırlar. Süt dişlerinin yerine süren daimi dişler, genç sürekli dişler olarak da isimlendirilir. Genç sürekli dişler ağız içerisine sürdüğünde henüz olgunlaşmamış yani mineral içeriği tamamlanmamış olduğu için çürüğe hassasiyeti fazladır. Ayrıca daimi dişler sürdüğünde kök gelişiminin üçte biri tamamlanmamıştır. Yani diş kökünün hem uzunluk hem doku kalınlığı olarak gelişmesi devam etmektedir.

    Bu sebeple hem fiziksel travma, hem de çürüklerin ilerlemesi ile ortaya çıkan diş enfeksiyonları sonucu dişin canlılığını yitirmesine bağlı olarak kök gelişimi yarım kalabilir.

    Zorlu bir tedavi sonucu dişin ağızda kalması sağlanabilir yada diş kaybedilebilir.

    Bu sebeple genç sürekli dişlerde koruyucu önlemler titizlikle uygulanmalı, çürük oluşumu ve ilerlemesi engellenmeli, travma ile ilgili ebeveynler bilgilenmeli ve böyle bir durumda acil müdahale için bir pedodontiste başvurulmalıdır.

    Erken yaşlarda meydana gelen daimi diş çürükleri ve kayıpları, yalnızca ileri ve zor tedaviler gerektirmekle kalmaz, aynı zamanda çocuğun genel olarak büyüme gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden çocukların yılda en az iki kez bir pedodontist tarafından muayene edilmeleri önerilir. Böylelikle daimi dişlerde oluşabilecek patolojiler  erkenden tespit edilebilir ve tedavileri gerçekleştirilebilir. Genç sürekli dişlere, ortaya çıkan problemlere göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

    Genç Sürekli Dişler İçin Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları

    Çürükler, koruyucu diş hekimliği uygulamaları sayesinde engellenebilir. Genç sürekli dişlere uygulanan koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında flor, remineralize edici ajanlar ve fissür örtücü uygulaması gibi yöntemler yer alır. Genç sürekli dişlerin travmalardan korunması için sporcularda “Ağız Koruyucu (Mouthguard)” adı verilen koruyucu aparayler tavsiye edilir. Bunların yanında genç sürekli dişlerde dişeti ve yumuşak dokuları korumak amacıyla iyi bir ağız bakımı eğitimi verilmeli ve kontroller yapılmalıdır.

    Bu işlemler hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları isimli yazıları inceleyebilirsiniz.

    Genç Sürekli Dişlerde Restoratif Tedaviler Nelerdir?

    Restoratif tedaviler, hem dişlerdeki sert doku kaybını telafi eden hem de dişlerin daha estetik bir görünüme sahip olabilmesi için gerçekleştirilen tedavilerdir. Bu tedaviler sayesinde çürük tedavisi dışında, dişlerde meydana gelen sararmalar, renk değişimleri, şekil bozuklukları giderilebilir. Çeşitli uygulamalar sayesinde, dişlerin sağlıklı ve estetik bir görünüşe sahip olması sağlanabilir.

    Genç sürekli dişlerde meydana gelmiş olan çürükler, çürüğün ilerleme durumuna göre dolgu uygulamaları ile tedavi edilebilir. Tedavi edilmeyen diş çürükleri, zamanla dişin damar ve sinirlerinin olduğu bölgeye kadar ilerleyerek enfeksiyon gelişimine neden olabilir ve hatta bazı durumlarda oldukça ağrılı rahatsızlıklar ve diş apsesi ortaya çıkabilir.

    Dolgu uygulaması sırasında, dişte meydana gelen çürük temizlenir. Daha sonra ise  diş yapısına uygun bir materyal ile dolgu yapılır. Böylelikle dişteki madde kaybı ve madde kaybına bağlı ortaya çıkabilecek bozuklukla da önlenmiş olur. Gerekli durumlarda uygulama öncesinde gerçekleştirilen lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi işlemleri sayesinde hastalar ağrı hissetmezler.

    Genç Sürekli Dişlerde Kanal Tedavisi

    Genç sürekli dişlerde meydana gelen çürükler, bazı durumlarda dolgu ile tedavi edilemeyecek boyutlara ulaşabilir ve kanal tedavisi gerekli olabilir. Ayrıca diş travmaları sonrasında yaşanan diş enfeksiyonlarının tedavisinde de kanal tedavisi uygulanır.

    Kanal tedavisi, diş köklerinde bulunan canlı dokunun enfeksiyonu meydana geldiğinde, kökler içindeki enfekte dokunun çıkarılıp, uygun kanal dolgu materyallerinin kanala doldurulmasıdır.

    Genç sürekli dişlere yapılan dolgular, süt dişlerine uygulananın aksine kalıcı olacakları için özel bir malzeme ile gerçekleştirilirler. Bu malzeme süt dişlerinde kullanılan malzemelerden farklıdır. Kanal tedavisi gerekli olan genç sürekli dişin kök gelişimi henüz tamamlanmamışsa kök gelişiminin devamı için pedodontistler tarafından özel tedaviler uyugulanması gerekli olur.

    Bu uygulama hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Kanal Tedavisi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Genç Sürekli Dişlerde Protez Uygulamaları

    Genç sürekli dişler, ilerleyen çürüklere, fiziksel travmalara veya bazı hastalıklara bağlı olarak kaybedilebilir, yada dişin bir kısmı kaybedilebilir. Protez uygulamaları bu gibi durumların tedavisinde kullanılmaktadır. Protez uygulamaları hem fonksiyonel hem de estetik amaçlıdır. Bu uygulamalar hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Çocuklarda Protez Uygulamaları isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Ankara Genç sürekli dişlerin tedavisi ve diğer konular hakkında bilgi almak için bizi arayabilir, çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.