Çocuklarda Diş Protez Uygulamaları 

    Çocuklarda diş kaybı; diş çürümesine, düşme ve çarpma gibi fiziksel travmalara bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Erken yaşlarda meydana gelen diş kayıpları; çocukların çenelerin ve dişlerin gelişiminde sorunlara yol açabilir. Diş kaybına bağlı olarak çiğneme fonksiyon bozuklukları, konuşma bozuklukları ve estetik kaybı gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Diş kaybı yaşayan çocuk hastalar, kaybedilen fonksiyonları rehabilite etmek amacıyla protez uygulamalar ile tedavi edilebilirler.

    Erken süt dişi kaybı durumunda komşu dişler, diş çekimine bağlı oluşan boşluğa doğru kayabilir. Bu da daimî dişlerin düzgün bir şekilde sürmesini engelleyerek çapraşıklıklara yada daimi dişlerin gömülü kalmasına neden olabilir. Özellikle birden fazla erken süt dişi kaybı olan çenelerde çocuk protezi uygulamak gereklidir.

    Diş protezleri, diş kaybı sonucu yaşanan fonksiyon ve estetik kayıplarının giderilebilmesi için kullanılan uygulamalardır. Yetişkinlerde kullanılan diş protezleri ile çocuk diş protezi uygulamaları farklılık gösterir. Bu yüzden çocuklarda ne tür bir protez kullanılacağı çocuk diş hekimi tarafından detaylı bir muayene sonrasında belirlenir.

    Çocuklarda ilerleyen çürüklere veya travmalara bağlı olarak daimî diş kaybı da yaşanabilir. Bu gibi durumlarda da, diş fonksiyonlarının sağlanabilmesi ve estetik bir gülüşün mümkün olabilmesi için protez uygulamaları tercih edilebilir. Ancak bu uygulamaların yetişkin protezlerinden farklı özel uygulamalar olduğu unutulmamalıdır.

    Çocuklarda Diş Protezleri Neden Gereklidir?

    Çocuklarda süt dişi yada daimi dişlerde çürük ve travma gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelen diş kayıpları birçok olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu durumlar arasında beslenmenin aksamasına bağlı genel büyüme gelişim bozuklukları, konuşma bozuklukları, diş ve çenelerde gelişim bozuklukları yer almaktadır. Çenelerde ve dişlerdeki bozukluklar ve diş kaybı gibi durumlar estetik kaybına ve maalesef çocukların akran zorbalığına uğramalarına da yol açabilmektedir. Diş protezleri sayesinde çocuklarda diş kaybına bağlı meydana gelebilecek estetik sorunların çözülmesi ve kaybedilen özgüvenin yeniden kazanılması da sağlanabilir.

    Çocuklarda Protez Uygulamaları Nasıl Yapılır?

    Diğer tüm diş hekimliği uygulamalarında ve tedavilerinde olduğu gibi protez uygulamasında da muayene süreci önemlidir. Muayene sırasında çocuğun ağız yapısı, eksik diş sayısı, eksik olan dişleerin yeri ve arkın durumu belirlenir. Daha sonra ise uygulanacak olan diş protezi seçilir. Protez seçimi, çocuğun yaşına, kaybedilen dişin süt dişi yada daimi diş olmasına ve yerine göre değişiklik gösterebilir. Protez uygulaması sırasında ebeveynlerin ve çocuğun da fikirleri alınır. Hazırlanan protezin nasıl kullanılacağı hakkında ebeveynler ve çocuk detaylı olarak bilgilendirilirler.

    Protez uygulamaları, tamamen hastaya özel gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu yüzden protezlerin türü ve uygulanma şekilleri kişiden kişiye değişebilmektedir. Çocukları ile ilgili böyle bir tedavi gerekliliği olan ebeveynlerin mutlaka bir çocuk diş hekimi ile görüşmeleri, konu hakkında detaylı bilgi edinmeleri önemlidir.

    Ankara diş protezi fiyatları ve çocuk protezleri konusu hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan içerikleri inceleyebilir, bizi arayarak çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.