Çocuk Diş Hekimliği Ankara

    Çocuk diş hekimliği, bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde ağız ve diş sağlığının korunması, görülen gelişimsel veya edinilmiş bozuklukların tedavisi ve bu tedavilerde kullanılan yöntemleri ve materyalleri inceleyen bilim dalıdır. Pedodonti olarak da bilinen bu bilim dalı, çocukların ağız ve diş gelişiminin devamlılığını ve tamamlanmasını sağlamayı ve ilerde karşılaşabilecekleri diş problemlerinden korunabilmelerini hedefler. Çocuk diş hekimliği Ankara konusunda bize ulaşabilir, randevu alabilirsiniz.

    Çocuk Diş Hekimi Ankara (Pedodontist) Kimdir?

    Çocuk diş hekimi, diş hekimliği alanında doktora veya uzmanlık eğitimini tamamlamış diş hekimlere verilen ünvandır. Çocuk diş hekimleri, çocuklarda ağız ve dişlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, ağız ve diş sağlığının korunması, meydana gelebilecek diş rahatsızlıklarının teşhisi ve tedavisi alanında uzmanlaşmış profesyonellerdir.

    Süt Dişleri Neden Önemlidir?

    Süt dişleri; doğumdan yaklaşık 6 ay sonra ağız içine sürmeye başlar ve 2,5-3 yaşına kadar 20 adet süt dişinin sürmesi tamamlanır. Bu dişler çocuklarda beslenme ve konuşma gibi önemli fonksiyonlarda görev alır. Bunun yanında estetik açıdan büyük önem taşıyan süt dişleri çocuğun sosyal ilişkiler kurması ve psikolojik gelişiminde etkilidir. Ayrıca süt dişleri kendilerinden sonra çenede yerini alacak olan daimi dişler için yer tutucu olarak da görev yapar.

    Çürük yada travma gibi sebeplere bağlı olarak süt dişlerinin erken kaybedilmesi, çocuğun çiğneme fonksiyonunun bozulmasına ve beslenmesinin etkilenmesine yol açabilir. Ayrıca özellikle ön bölge süt dişlerinin kaybında bazı vakalarda konuşma bozuklukları görülebilir.

    Bunun yanında erken kaybedilen süt dişleri, daimî dişlerin sürmesi için gerekli olan arktaki yeri koruyamaz. Ağız içinde ark üzerindeki dişler genel olarak boşluğa doğru hareket etme eğilimindedir. Bu sebeple alttaki daimi dişin sürme zamanı gelmeden süt dişinin kaybedildiği vakalarında, çapraşıklıklar ve çene kemiklerinde gelişimsel bozukluklar görülebilir.

    Bu faktörler sebebi ile süt dişlerinin düzenli olarak kontrolü çok önemlidir. Düzenli diş hekimi kontrolleri sayesinde süt dişlerinin koruyucu uygulamalar ile sağlıklı kalmaları, gerekirse diş çürüğü başlangıç aşamasında tespit edilerek ve henüz doku kaybı olmadan müdahale edilerek güvenle gelişmeleri mümkün olur.

    İlk diş muayenesi ne zaman olmalıdır?

    Süt dişlerinin yapısal olarak daimi dişlerden farklılık göstermesi nedeniyle bu dişler çürüğe karşı daha hassastır ve başlayan çürük lezyonları müdahale edilmezse hızlı bir şekilde ilerler. Bu sebeple çocuklar için rutin diş hekimi muayeneleri çok önemlidir. Bu muayeneler ile diş ve çene gelişimi dikkatle takip edilebilir, meydana gelebilecek herhangi bir sorun erkenden tespit ve tedavi edilebilir.

    Bununla birlikte çocuklarda ilk diş hekimi ziyareti ayrı bir önem taşır. İlk süt dişi sürdükten sonra 6 ay içinde ilk diş hekimi ziyareti gerçekleşmelidir.

    Çocuğun herhangi bir sorunu olmadan diş hekimi ile tanışması ve olumlu bir tecrübe edinmesi, diş hekimi ile sıcak bir ilişki geliştirmesi, ilerideki ağız ve diş sağlığı için atılmış büyük bir adımdır. İlk muayene, bireysel çürük riskinin belirlenmesi, alınması gereken tedbirler ve koruyucu uyguların planlanması açısından da çok önemlidir. Bununla birlikte bu ziyaret sırasında ebeveynlerin ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirilmesi ve acil durumlarda izlemeleri gereken yolların anlatılması da ilk ziyaretin hedefleri arasındadır.

    Çocuk Diş Hekimliği Ankara Uygulamaları Nelerdir?

    Bebeklik, çocukluk ve ergenlik çağında diş arkları sürekli bir değişim halindedir. Süt dişlenme dönemi yaklaşık 6. ayda süt dişlerinin sürmeye başlaması ile başlar ve yaklaşık 2,5-3 yaşlarında süt dişlerinin tamamlanması ile sona erer. Daha sonra, ağız içine süren ilk daimi diş olan birinci büyük azı dişinin sürmesi ile karışık dişlenme dönemi başlamış olur. Yaklaşık 12 yaş civarında son süt dişinin düşmesi ile karışık dişlenme dönemi de biter ve 20’li yaşların başında son daimi dişin sürmesi ile bütün dişler tamamlanmış olur.

    Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde dişlerin çürüğe hassasiyeti fazladır. Süt dişlerinin genel olarak yapısal farklılıkları, daimi dişlerin ise hem diş sürdükten sonra kök gelişiminin devem etmesi hem de genç dişler olduğu için mineral içeriklerinin tamamlanmamış olması, onları çürüğe hassas hale getirir.

    Gerek çürük, gerekse de fiziksel travma gibi etkenler sebebiyle dişler zarar görebilir. Bu etkenler önlenmediğinde veya gerektiği gibi tedavi edilmediğinde; çene ve yüz gelişiminde bozukluklara sebep olabilirler. Çocuk diş hekimliği uygulamaları; bu etkenlerin önlenebilmesi, dişlerin ve çenelerin bu etkenlerden korunabilmesi için veya meydana gelmiş olan diş hastalıklarının tedavisi için kullanılır. Çocuk diş hekimliği uygulamalarına şu örnekler verilebilir;

    • Ağız ve diş muayenesi
    • Çürük riskinin belirlenmesi
    • Ağız ve diş bakımı eğitimi
    • Fissür örtücü, flor uygulaması ve yer tutucu gibi koruyucu diş hekimliği uygulamaları
    • Dolgu
    • Kanal tedavisi
    • Aşırı madde kaybı görülen dişlerin restorasyonu, kron uygulamaları
    • Diş çekimi
    • Ağız ve diş travmalarının tedavisi
    • Parmak emme, dudak ısırma gibi kötü ağız alışkanlıklarının tedavisi
    • Çocuklarda protez uygulamaları

    Ankara Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

    Çocuk diş hekimliği; bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde meydana gelebilecek ağız ve diş kaynaklı rahatsızlıkların önlenebilmesi, gerektiğinde ise süt dişleri ve genç sürekli dişlerin özellikleri esas alınarak teşhis edilip tedavi edilmesini hedefleyen bilim dalıdır. Pedodonti alanı sayesinde çocuklara iyi bir ağız ve diş bakımı eğitimi verilebilir, çocukların zararlı ağız alışkanlıkları ortadan kaldırılabilir, çocukların sağlıklı dişlere, güzel bir gülüşe ve estetik bir çeneye sahip olabilmeleri için tüm imkanlar kullanılır.

    Ankara Çocuk diş hekimliği konusunda detaylı bilgi için sitemizde bulunan içerikleri inceleyebilir, bizi arayarak çocuk diş hekimi Prof. Dr. Aylin Akbay Oba’dan randevu alabilirsiniz.